Groot gezin woont off-grid in Menen

GREENROCK zoutwater energieopslag

Woon off-grid in je eigen huis, zonder stroom van het net.

Een gezin van 7 in Menen, België, niet ver van de Franse grens, bouwde hiervoor een heel bijzonder huis. Ze wonen in een glazen huis. Het gezin koos voor een glasconstructie boven hun huis om zo maximaal gebruik te kunnen maken van zonne-energie. Het bijzondere huis werd in 2019 ingehuldigd.

Projectgegevens

Er zijn 10,8 kWp glasgeïntegreerde fotovoltaïsche panelen op het huis. Daarnaast dringen veel zonlicht en verwarmende zonnestralen door de hoge glazen puien naar binnen. Een 20 kWh GREENROCK zoutwateropslagsysteem zorgt 's nachts voor de stroomvoorziening en zorgt ervoor dat de bewoners off-grid kunnen leven (zonder stroom van de netbeheerder).

De familie koos voor een enkelfasig opslagsysteem met een maximaal vermogen van 7,2 kW. Op deze manier kan de aanvoer van huisverbruikers urenlang op peil worden gehouden. Een GREENROCK opslagtank kan volledig worden gelost.

Glazen huis

De volgende stap is het plaatsen van een windturbine. Deze moet de woning vooral in de wintermaanden van extra energie voorzien en de lucht/water warmtepomp voor verwarming en warmwaterbereiding.

De uitdaging bij de uitvoering van het project was dat een gezin met vijf kinderen in een zelfvoorzienend huis kon wonen zonder aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet, oftewel off-grid.

De volgende afbeeldingen tonen de in glas geïntegreerde fotovoltaïsche panelen en de 20 kWh GREENROCK Home zoutwateropslag in huis.

PV-panelen

Installatie_Glazenhuis

 

 

 

 

 

 

 

 Wat zegt de architect over de GREENROCK zoutwateropslagtank?

“De reden dat we voor zoutwaterbatterijen kozen, was omdat ze gevuld zijn met één onbeperkt materiaal op aarde, namelijk zout water. Als het zoute water op deze planeet opraakt, dan... ”Hij laat de zin onafgemaakt en nodigt je uit om hem met je eigen gedachten aan te vullen.

“Qua productie, levenscyclus en levensduur vormen deze batterijen geen bedreiging voor de menselijke gezondheid of het milieu omdat ze gebruik maken van veilige en niet-giftige materialen en volledig recyclebaar zijn. De capaciteit en andere prestatiekenmerken van de zoutwaterbatterij zijn bijna identiek aan die van de andere batterijen. De batterijen zijn onderhoudsvrij. Kortom, de ideale keuze voor onze bio-ecologische, autonome kas in off-grid modus."

Off-grid in de Oostenrijkse Alpen met Vigos
Vigos Off-grid