Off-grid in de Oostenrijkse Alpen met Vigos
Vigos Off-grid

Zelfvoorziening in de Oostenrijkse Alpen door Vigos


Volledig geïsoleerd van de buitenwereld runnen Jürgen Kienbink en zijn 20 medewerkers een boerderij en bosbouwbedrijf in de Oostenrijkse Alpen

Met de installatie van een energieopslag van Vigos zorgt hij ervoor dat zijn boerderij – ook in de toekomst – zelf van stroom kan worden voorzien.

buiten de gebaande paden in Oostenrijk

Omdat de lijn van het openbare elektriciteitsnet de boerderij niet bereikt, neemt hij zijn toevlucht tot een waterkrachtcentrale. Deze voorziet hem van stroom voor de boerderij en zijn woonhuis. Af en toe bereikt de waterkracht zijn grenzen door dalende waterstanden.

Daarom hadden ze schommelingen en storingen op de boerderij. Er moest een oplossing worden gevonden.

Een topprioriteit voor Jürgen Kienbink is een betrouwbare, milieuvriendelijke en veilige stroomvoorziening Hij moet erop vertrouwen en de bestaande stroomvoorziening integreren in het verbeterde systeem.


Installateur Schiffner biedt een passende oplossing

De boer nam contact op met onze partner Elektrotechnik Schiffner Met hun hulp vond Kienbink de perfecte oplossing voor zichzelf, zijn 6.000 scharrelkippen, Schotse Hooglanders, geiten, varkens en paarden. Ze besloten te upgraden met een 11 kWp fotovoltaïsch systeem en een 24 kWh Vigos buitenopslag. De PV-installatie werd op de stallen gemonteerd.


Het off-grid systeem integreert volledig waterkracht, PV en energieopslag en bouwt zijn eigen micro-grid. Dankzij DC-koppeling van de fotovoltaïsche cellen kan de opslageenheid volledig zelfvoorzienend werken en zelfs zichzelf opstarten vanuit een uitgeschakelde toestand. Dit proces wordt zwarte start genoemd.

Het off-grid stroomcircuit is volledig onafhankelijk van het openbare elektriciteitsnet - perfect voor Jürgen Kienbink en zijn boerderij.

Aansluiten op het lokale elektriciteitsnet zou drie keer zoveel hebben gekost als hij nu investeert voor de upgrade van zijn systeem. Het graven van de kabels over de bergen over een afstand van enkele kilometers zou zo groot zijn.

Installatie

Onze partner ET-Schiffner deed de installatie. Vigos is geplaatst op de tweede verdieping van de stallen. Met een vorkheftruck hebben ze de opslag naar de bovengelegen omgeving getild.


Vigos is ontworpen voor buiteninstallaties. De opslag is bestand tegen weer en wind. Met deze referentie besloot de klant om de installatie binnen te doen. De stallen zijn niet geïsoleerd en daardoor is er gedurende de seizoenen een breed temperatuurbereik te verwachten. Vigos is bestand tegen temperaturen van -30°C tot +50°C.

Geïntegreerd energiebeheersysteem regelt stroomstromen

Het opslagsysteem wordt geleverd met voorgeconfigureerde vermogenselektronica en een geïntegreerd energiebeheersysteem dat de stroomstromen slim regelt.

Vooral voor de boerderij is het energiemanagementsysteem van belang. Ventilatie van de stallen moet te allen tijde worden gegarandeerd. Dit komt omdat de dieren 's nachts binnen worden gehouden om te worden beschermd tegen jagende dieren zoals vossen en wolven. Het EMS zorgt ervoor dat de consumenten in de stal voorrang krijgen.

Als er in de winter maar een paar zonuren zijn en het waterpeil laag is, kan het zijn dat de berging niet volledig wordt opgeladen. In dit geval is het belangrijk om prioriteiten te stellen bij belangrijke consumenten.

Als verdere back-up in een off-grid installatie kan men een dieselgenerator integreren.


VIGOS – Hoge prestaties door veiligheid, levensduur en buitenopstelling

Vigos biedt een hoog vermogen en een levensduur tot 20.000 cycli en is perfect geschikt voor installaties in de landbouw. Hij kan meerdere keren per dag worden opgeladen en ontladen Zo kan Jürgen Kienbink gemakkelijk pieken opvangen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Buitenopstelling is mogelijk en  de opslag is bestand tegen barre weersomstandigheden Het is bestand tegen temperaturen van min 30 tot plus 50 graden.

Het belangrijkste voor de boer is veiligheid in de werk- en leefomgeving. Onze Vigos is gecertificeerd volgens de UL-1973-normen en is niet ontvlambaar of brandbaar. Hiermee wordt voldaan aan de eisen van Jürgen Kienbink.Voordelen van de outdoor power storage unit Vigos in één oogopslag:

  • Compleet systeem klaar voor aansluiting met carbocap-technologie
  • Temperatuurbereik van -30°C tot +50°C
  • Hoge laad- en ontlaadprestaties
  • Net-parallel bedrijf, off-grid installatie en black-start geschikt
  • Duurzame
  • IP45 beschermingsklasse
  • Tot 20.000 cycli
  • Hoge C-rate
  • Niet vlambaar*
  • Niet explosief*

* volgens UL-1973

Carbocap-technologie

De term Carbocap Technologie beschrijft de CO2-reductie die het opslagsysteem levert De bovengenoemde voordelen maken de technologie door zijn lange levensduur bijzonder duurzaam. De CO2-uitstoot (koolstof) is geplafonneerd, wat de afgeleide is van de naam Carbocap Technology.

Woonzorgcentrum Sint-Lambertus'Buren
Greenrock Business